Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Φασιστονομοσχέδιο για φυλακές: Βελτιώσεις για τους νεοναζί!

Θέλοντας να θολώσει τα νερά, μετά τη γενική κατακραυγή που ξεσήκωσε το φασιστονομοσχέδιό του, μέσα και έξω από τις φυλακές, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου εμφανίστηκε στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, που συζητούσε σε δεύτερη ανάγνωση το φασιστονομοσχέδιο (Δευτέρα, 30.6.14), για να κάνει κάποιες δήθεν βελτιωτικές προτάσεις, επειδή –όπως είπε- άκουσε τις παρατηρήσεις των βουλευτών.

Σε ό,τι αφορά τα κολαστήρια τύπου Γ, όμως, οι βελτιώσεις που επέφερε αφορούν μόνο τους χρυσαυγίτες και τους μαφιόζους, ενώ άφησε εντελώς αναλλοίωτες τις ρυθμίσεις που αφορούν τους πολιτικούς κρατούμενους, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί με το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα («τρομοκρατία»).


Ετσι, επιβεβαιώθηκε αυτό που γράψαμε από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε το φασιστονομοσχέδιο (δείτε εδώ). Οτι πρόκειται για νομοθέτημα που φτιάχτηκε έχοντας στόχο πρωτίστως τους πολιτικούς κρατούμενους που καταδικάζονται για ένοπλη επαναστατική δράση και δευτερευόντως τους «απείθαρχους» ποινικούς κρατούμενους που οι διοικήσεις των φυλακών θα θέλουν να εκδικηθούν για τις διαμαρτυρίες τους.

O Aθανασίου μίλησε για βελτιώσεις, διάβασε κάποια πράγματα από χαρτί που είχε μπροστά του, αλλά δεν κατέθεσε τίποτα γραπτά, κρατώντας για τον εαυτό του το δικαίωμα να υπαναχωρήσει και απ’ αυτά που εξήγγειλε, όταν την Πέμπτη το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στο Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής. Και οι εισηγητές της αντιπολίτευσης δεν του ζήτησαν καν να καταθέσει το χαρτί με τις τροποποιήσεις, από το οποίο τους διάβαζε.

Παίρνοντας το λόγο, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως το όριο ποινής πάνω από το οποίο ένας κρατούμενος θα εγκλείεται αυτόματα σε φυλακές τύπου Γ διευρύνεται από τα 10 χρόνια κάθειρξη σε 12 χρόνια. Αυτό αφορά όλους τους κρατούμενους που προορίζονται για τις φυλακές τύπου Γ, πρακτικά όμως δεν αφορά τους πολιτικούς κρατούμενους που έχουν καταδικαστεί και αυτούς που δικάζονται, οι οποίοι απειλούνται με ποινές μεγαλύτερες των 12 ετών (δεν κατηγορούνται μόνο για συμμετοχή σε «τρομοκρατική» οργάνωση, αλλά και για άλλες κατηγορίες).

Ο Αθανασίου ανήγγειλε ακόμη ότι θα αλλάξει ο χρόνος της υποχρεωτικής πρώτης περιόδου κράτησης στις φυλακές τύπου Γ, που προβλέπεται στην παράγραφο 7 του πρώτου άρθρου του φασιστονομοσχέδιου. Για τους «απείθαρχους» κρατούμενους, είπε πως η αρχική διάρκεια παραμονής σε φυλακή τύπου Γ μειώνεται από 4 σε 3 χρόνια (με δυνατότητα παράτασης, φυσικά, για απανωτές διετίες).

Και συνέχισε: «Πιο κάτω, στο β, όπου αναφέρει “για τα εγκλήματα των άρθρων 299, 380 και 385.1 περίπτωση α’ του Ποινικού Κώδικα, εφόσον τα εγκλήματα της περίπτωσης αυτής τελούνται στο πλαίσιο του 187, η διατασσόμενη κράτηση έχει αρχική διάρκεια”, ήταν 10 ετών και ύστερα και από προτάσεις που αναφέρθηκαν εδώ το κάνουμε 5 έτη».

Αυτό αφορά τους χρυσαυγίτες και διάφορους μαφιόζους, που καταδικάζονται για διάφορα αδικήματα, στο πλαίσιο του άρθρου 187 («εγκληματική οργάνωση»). Πριν το β), όμως, υπάρχει το α), που αναφέρεται στους πολιτικούς κρατούμενους και αναφέρει: «Ειδικά για τους κρατούμενους: α) για τα εγκλήματα των άρθρων 134, 135, 135Α, 138 και 187Α Ποινικού Κώδικα (…) η διατασσόμενη κράτηση έχει αρχική διάρκεια δέκα ετών και μπορεί να παρατείνεται με τον ίδιο τρόπο και για άλλες περιόδους, διάρκειας δύο ετών η καθεμία».

Τα άρθρα 134, 135, 135Α και 138 αφορούν την εσχάτη προδοσία και τις προπαρασκευαστικές της πράξεις, την απόπειρα θανάτωσης του πρωθυπουργού, του προέδρου της Βουλής ή του αρχηγού κόμματος αναγνωρισμένου από τον Κανονισμό της Βουλής και την απόσπαση εδάφους από την επικράτεια της χώρας. Το 187Α αφορά τις «τρομοκρατικές πράξεις» και είναι αυτό βάσει του οποίου δικάζονται όσοι κατηγορούνται ως μέλη οργανώσεων ένοπλης επαναστατικής δράσης.

Γι’ αυτούς τους πολιτικούς κρατούμενους η αρχική διάρκεια κράτησης στα κολαστήρια τύπου παραμένει 10 χρόνια (με δυνατότητα παράτασής της κάθε δύο χρόνια). Η… ανθρωπιστική βελτίωση του Αθανασίου, με τη σύμφωνη γνώμη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αφορά μόνο τους χρυσαυγίτες και εκείνους που καταδικάζονται για συμμετοχή σε «εγκληματική οργάνωση». Οι κατηγορούμενοι για «τρομοκρατία», δηλαδή οι ένοπλοι αντάρτες, παραμένουν ως μια ξεχωριστή κατηγορία κρατούμενων, πάνω στους οποίους το αστικό κράτος εφαρμόζει την πιο σκληρή πολιτική φυλάκισης, με υποχρεωτική παραμονή στα κολαστήρια τύπου Γ τουλάχιστον για δέκα χρόνια!

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι, μολονότι άκουσαν καλά τι είπε ο Αθανασίου, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζ. Κωνσταντοπούλου, ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Ι. Πανούσης και ο εισηγητής του Περισσού Ι. Γκιόκας δεν είπαν κουβέντα στις τοποθετήσεις τους που ακολούθησαν. Δεν στηλίτευσαν αυτή τη διάκριση ειδικά σε βάρος των πολιτικών κρατούμενων που κατηγορούνται για συμμετοχή σε ένοπλη επαναστατική δράση.

Βέβαια, οι εξαγγελθείσες αλλαγές δεν αλλάζουν σε τίποτα την αποκρουστικότητα του φασιστονομοσχέδιου, το οποίο παραμένει αναλλοίωτο σε όλα τα βασικά του σημεία. Ακόμη και στα ζητήματα διεξαγωγής της δίκης, τα δικαιώματα δικηγόρων και κατηγορούμενων, το δικαίωμα του κατηγορούμενου να έχει το δικηγόρο του, ο Αθανασίου δεν είπε τίποτα το συγκεκριμένο, μολονότι είχε δεσμευτεί ότι θα δει προσεκτικά τις προτάσεις του προέδρου της Ενωσης Ποινικολόγων, που ζήτησε να καταργηθούν τρία συγκεκριμένα άρθρα. Ομως, το γεγονός ότι από τις μικροαλλαγές, που αφορούν μόνο τον αρχικό χρόνο κράτησης στα κολαστήρια τύπου Γ, εξαιρέθηκαν οι κρατούμενοι για ένοπλη επαναστατική δράση, δείχνει καθαρά ποιους πραγματικά στοχεύει αυτό το νομοσχέδιο.

Τρίτη 01 Ιουλίου 2014

Αναδημοσίευση από ΚΟΝΤΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου