Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Πώς η απαγωγή στα Εξάρχεια εμφανίζεται ως σύλληψη στην Αδριανούπολη

Η περιγραφή της αρπαγής μέσα από τα κρατητήρια της Αντιτρομοκρατικής στην Κωνσταντινούπολη του πολιτικού πρόσφυγα Μπουλούτ Γιαϊλά. Πέντε μέρες μετά, η Ελληνική Αστυνομία εξακολουθεί να δηλώνει άγνοια για την υπόθεση
Για «απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.» κάνει λόγο η Επιτροπή Αλληλεγγύης και διερωτάται: «Ποιοι οδηγούσαν το ελληνικό αστυνομικό όχημα που τον απήγαγε;»
Οι τουρκικές αρχές ετοιμάζονται να υποστηρίξουν ότι συνελήφθη σε τουρκικό έδαφος κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα σε τυχαία έφοδο
Του Κώστα Ζαφειρόπουλου
«30 Μαΐου το βράδυ, ώρα 21.30, περίπου 5 άτομα που μιλούσαν ελληνικά, με βίαιο τρόπο με έβαλαν με το ζόρι σε ένα αυτοκίνητο.Εκλεισαν τα μάτια μου και το στόμα μου με τα χεριά τους.
Μετά από κάποια ώρα που ήμουν στο όχημα, κατέβηκα από το αυτοκίνητο και μου πέρασαν μια μαύρη σακούλα στο κεφάλι. Δεν είδα τίποτα. Μιλούσαν ελληνικά μεταξύ τους.
Μετά με παρέδωσαν σε μια άλλη ομάδα, αυτοί μιλούσαν και ελληνικά και τουρκικά. 8-10 ώρες με έκαναν βόλτες. Με έσυραν πάνω στα χώματα, στα χωράφια. Είχα τη σακούλα ακόμα στο κεφάλι μου. Ισα ίσα που δεν ακουμπούσε το κεφάλι μου κάτω. Με πήγαν από θάμνους και μου έκαναν βασανιστήρια.
Μετά με παρέδωσαν στην τελευταία ομάδα, μέσα σε αυτούς μερικοί μιλούσαν αγγλικά. Αυτή η ομάδα με πέρασε από τα σύνορα. Πέρασα λαθραία από τα σύνορα. 31 Μαΐου το πρωί στο αστυνομικό τμήμα της Εντιρνέ (Αδριανούπολη) μου έβγαλαν τη σακούλα. «Οποιος τα βάζει με την Αμερική αυτά παθαίνει» είπαν μεταξύ τους.
Εκεί είπα ότι θέλω να μιλήσω με τον δικηγόρο μου. Αρνήθηκαν. Την επόμενη μέρα με παρέδωσαν στο αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης και κατάφερα να μιλήσω με τον δικηγόρο μου».
Είναι τα λόγια του απαχθέντος πολιτικού πρόσφυγα Μπουλούτ Γιαϊλά από τα κρατητήρια της Αντιτρομοκρατικής στην Κωνσταντινούπολη, όπως μεταφέρθηκαν μέσω του δικηγόρου του στους συγγενείς και τους συντρόφους του.
Οπως είχε πληροφορήσει η «Εφ.Συν.» στο χθεσινό της δημοσίευμα, διαφαίνεται ότι οι τουρκικές αρχές ετοιμάζονται να υποστηρίξουν στην έκθεση σύλληψής του ότι ο Μπουλούτ συνελήφθη σε τουρκικό έδαφος κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα σε τυχαία έφοδο μετά από καταγγελία.
«Από την ενημέρωση που έχουμε, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν ως τόπο σύλληψης την Τουρκία» επιβεβαιώνει στην «Εφ.Συν.» η δικηγόρος Ιωάννα Κούρτοβικ.
Εν τω μεταξύ, πέντε μέρες μετά την απαγωγή, η Ελληνική Αστυνομία εξακολουθεί να δηλώνει άγνοια για την υπόθεση, ενώ επαναλαμβάνει σε χθεσινή της ανακοίνωση «ότι καμία αυτοπρόσωπη παρουσία του συγκεκριμένου υπηκόου Τουρκίας καθώς και καμία επίσημη καταχώριση ή καταγραφή της παρουσίας του στη χώρα δεν προκύπτει στις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας».
«Η ΕΛ.ΑΣ. ή παίζει θέατρο ή έχει τεθεί στο περιθώριο» δήλωσε χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τσουκαλάς, ο οποίος την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή ήταν σε συνεχή επικοινωνία με υψηλά ιστάμενα στελέχη της Αστυνομίας, που δήλωναν άγνοια. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Γνωρίζουμε ακριβώς τι έγινε στη διαδρομή Εξάρχεια-Κωνσταντινούπολη. Και το αμείλικτο ερώτημα που αναδύεται είναι: συμμετείχε η Ελληνική Αστυνομία στην παράνομη απαγωγή και παράδοση του πολιτικού πρόσφυγα; Αν ναι, άξιος ο μισθός του ηθοποιού. Αν όχι, ποιες μυστικές υπηρεσίες, ελληνικές και ξένες, ποιο κράτος ή παρακράτος πραγματοποίησαν την απαγωγή, κακοποίηση και παράδοση, και βέβαια ποιος έδωσε την εντολή. Ο υπουργός κ. Δένδιας αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι υπόλογοι απέναντι στον νόμο – απέναντι στον ελληνικό λαό. Κι οφείλουν να απαντήσουν πώς είναι δυνατόν να καταλύεται το κράτος, να παραβιάζονται οι νόμοι και οι διεθνείς συμβάσεις;»
Να σημειωθεί ότι για τον συγκεκριμένο υπήκοο είχε επιδείξει ενδιαφέρον το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, αλλά «παρότι είχε προσδιοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία (η 21η Μαΐου 2013) για την εμφάνισή του στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και την υποβολή αιτήματος παροχής ασύλου, δεν εμφανίστηκε» ισχυρίζεται η ΕΛ.ΑΣ.
Τον ισχυρισμό απορρίπτει κατηγορηματικά η δικηγόρος Μαρία Παπαμηνά, που μας εξηγεί ότι «ο Μπ. Γιαϊλά παρουσιάστηκε στην Πέτρου Ράλλη αλλά δεν του επιτράπηκε η πρόσβαση και του αρνήθηκαν την κατάθεση αιτήματος ασύλου».
Εξάλλου στις 20 Μαΐου εστάλη από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες φαξ (με αριθμό πρωτοκόλλου 707/20-05-2013) στην αρμόδια Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής με αίτημα την παραλαβή της αίτησης ασύλου του, με την οποία γνωστοποιούνταν στις αρχές ότι ο Γιαϊλά είναι θύμα βασανιστηρίων. Και πάλι δεν κατάφερε να έχει πρόσβαση για την κατάθεση του αιτήματός του.Το φαξ είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι η ΕΛ.ΑΣ. τον γνώριζε.
Μετά την καταγγελία των βουλευτών και εκπροσώπων δημοκρατικών φορέων, η Αστυνομία διενεργεί καθυστερημένα προανάκριση. Τα ερωτήματα παραμένουν αμείλικτα όμως:
Ποιοι απήγαγαν και παρέδωσαν τον Μπ. Γιαϊλά στις τουρκικές αρχές; Με τι αντάλλαγμα συμφώνησαν για την έκδοση των Τούρκων και Κούρδων αγωνιστών; Η Ελληνική Αστυνομία σύμφωνα με ποιο νόμο δίνει προσωπικά δεδομένα των πολιτικών προσφύγων στο τουρκικό κράτος; Ποιοι είναι οι βασανιστές που μιλούσαν τουρκικά, ελληνικά και αγγλικά;
Για «απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.» κάνει λόγο η Επιτροπή Αλληλεγγύης και διερωτάται: «Ποιοι οδηγούσαν το ελληνικό αστυνομικό όχημα που απήγαγε τον Μπ. Γιαϊλά;»
Η ανακοίνωση της Επιτροπής καταλήγει αποφασιστικά:
«Μπορείτε να μας απαγάγετε όλους, να μας βασανίσετε και να μας δολοφονήσετε. Ξέρουμε πόσο άτιμοι είστε. Ομως και εσείς ξέρετε πολύ καλά  ότι δεν πρόκειται να μας νικήσετε! Δεν μπορείτε να μας εξαφανίσετε! Είμαστε ο λαός! Οπως από το στρατόπεδο στη Μακρόνησο, στον αγώνα του Πολυτεχνείου οι Ελληνες επαναστάτες νίκησαν, έτσι και εμείς  θα αγωνιστούμε για ανεξαρτησία, δημοκρατία και τον σοσιαλισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου