Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

H Ελλάδα µπορεί να θρέψει τους Ελληνες στο 91,5% των προϊόντων

Εκθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ καταρρίπτει µια για πάντα το µύθο ότι δεν παράγουµε τίποτα και την τροµοκρατία πως, αν χρεοκοπήσουµε, θα πεινάσουµε

Κατηγορηµατικά διαψεύδει τη διαδεδοµένη στερεότυπη άποψη ότι η χώρα µας «δεν παράγει τίποτα» η νέα έκθεση της Πανελλήνιας Συνοµοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών
Συνεταιρισµών-ΠΑΣΕΓΕΣ (Αύγουστος 2012). Σύµφωνα µε συγκεκριµένη µελέτη, η διατροφική αυτάρκεια της Ελλάδας ανέρχεται στο 91,5% σε 41 βασικά αγροτικά – διατροφικά προϊόντα και «παραµένει σταθερή» το 2011 µε µια ελαφρά µείωση σε σχέση µε το 2010. Αυτό σηµαίνει επί της ουσίας ότι σήµερα, παρόλο που η Ελλάδα βρίσκεται δύο χρόνια και πλέον υπό το βραχνά του µνηµονίου, είναι σε θέση να θρέψει τον πληθυσµό της κατά 91%. «Πρέπει να σταµατήσει η απαξίωση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και η τροµοκρατία ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας δεν θα έχουµε να φάµε. Μπορούµε να πάµε σε υπεραυτάρκεια, να παράξουµε νέο πλούτο, να στηρίξουµε τη χώρα», έλεγε χαρακτηριστικά πέρυσι ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραµίχας.

ΥΠΕΡΚΑΛΥΨΗ ΣΕ περισσοτερα ΑΠΟ ΤΑ ΜΙΣΑ ΒΑΣΙΚΑ ΑΓΑΘΑ

Τα στοιχεία που παρουσίασε η Εκθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ δείχνουν ότι σε πέντε τουλάχιστον βασικά είδη η Ελλάδα καλύπτει το 100% της κατανάλωσης: µήλα, κρασί, φρέσκες ντοµάτες, αιγοπρόβειο γάλα και κρέας, πεπόνια και βρώµη. Παράλληλα, σε δεκαεπτά είδη την υπερκαλύπτει ξεπερνώντας το 250% της κατανάλωσης: γιαούρτι, φέτα, ρύζι, ελαιόλαδο, σιτάρι σκληρό, αγγούρια, σταφύλια, καρπούζια, βερίκοκα, ακτινίδια, πορτοκάλια, ψάρια, σταφίδα και φυσικά ελιές, (στις τελευταίες η αυτάρκεια πλησιάζει το 1.000%).

Σε πολύ υψηλά επίπεδα (80% και άνω) ανέρχεται η επάρκεια σε επτά είδη: αυγά, µέλι, γραβιέρα και κασέρι, αραβόσιτο, κρέας πουλερικών, αχλάδια και πατάτες. Η επάρκεια σε κεφαλοτύρι, κριθάρι, λεµόνια, αγελαδινό γάλα, και φασόλια καταγράφεται άνω του 50%, ενώ χαµηλότερη είναι σε είδη όπως ρεβίθια, χοιρινό και βόειο κρέας, µαλακό σιτάρι, φακές και ζάχαρη.

olympia.gr

2 σχόλια:

  1. Όταν H καγκελάριος "ψηφίζει Ελλάδα" Kαι c Γερμανός "ψηφίζει Ελλάδα"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω μερικούς ενδοιασμούς για το συγκεκριμένο άρθρο και το ακριβές του περιεχομένου του. Δεν έχω να αντιπαραθεσω κάποια επιστημονική μελέτη ή γραμμικό σχεδιάγμα, αλλά ένα σχετικά υποκειμενικό κριτηρίο που αντιλαμβάνομαι την πραγματικ΄τητα.

    Η ΠΑΣΕΓΕΣ όργανο αστικών κωμάτων εξουσίας υπεραμύνευτε ενός σχήματος κράτους(έθνος-κράτος)που έχει παρέλθει θριαμβευτικά της ιστορίας κατά το οποίο μπορεί και μόνο του-αποκωμένο- να μπορέσει να συντηρηθεί απο τα αγροτικά του προιοντα.

    Η αποψη είναι , μάλλον, πιο επισφαλής και επικύνδηνη ακόμη και απο την ανακεφαλαίωση των τραπεζών/τραπεζιτών επίσης στο όνομα του λαού.

    Η κατάσταση των προιόντων που παρατίθενται είναι συνολική, ούτε καν κατά εποχες, ή κατά γεωγραφικούς τόπους. Για παράδειγμα πόσες περιοχές στην Ελλάδα παράγουν ντομάτες το χειμώνα, εκτός της Κρήτης; ή ακόμη τι είδους ντομάτα είναι αυτή που μπορεί να θρέψει την Ελλάδα μία οποια στιγμή; μήπως θαναι και μεταλαγμένη για να μπορεσει να καλύψει διατροφικές ανάγκες; Τι άποψη έχει η ΠΑΣΕΓΕΣ για το μεταλαγμένο βαμβάκι της Θεσσαλίας;

    Η ΠΑΣΕΓΕΣ κάνει λόγο για έναν λαό αποκωμένο που θα μπορεί να έχει΄μέσα στο πιάτο του οποιοδήποτε τρόφιμο, οποιασδήποτε ποιότητας. Το ζήτημα της επιβίωσης ενός λαού είναι πιο σύνθετο, είναι κοινωνικο, πολιτισμικό, οικονομικό..

    Αν θέλει ο ελληνικός λαός να επιβιώσει απο την επίθεση που δέχεται απο φασίστες μέχρι λούμπεν τραπεζίτες επιπέδου Σάλλα, θα πρέπει άμεσα εκτός απο την αντίσταση να πρωχωρήσει τόσο στην αυτοδιαχείρηση συνολικά των πόρων στην ελλάδα, όσο αντιστιχα, ακριβώς όμως αντιστοιχα στην συνεργασία του με άλλους λαούς ή κινήματα(πολύ μακρινό) που η συνεργασία και η αλληλεγγύη όχι μόνο θα συντηρουν(μίζερια) ένα ΄λαό αλλά θα ανεβάζουν τον πύχη της συντήρησης στο επίεδο ενός άλλου πολιτικού/πολιτισμικού συνολικά ανθρωπιστικού και ελεύθερου πολιτισμού..

    Η πείνα μας δεν είναι διατροφική αλλα΄πολιτική και πολιτισμική..

    ΑπάντησηΔιαγραφή