Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Τα προεκλογικά κόλπα της κυρίας Πάγκαλου

•ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΡΙΣΤΟΦΑΚΗ: Νέα ήθη στην εκστρατεία της για την... κατάκτηση του Δήμου Σαρωνικού
•Πρόσφατα μεσολάβησε για να εργαστεί στο Κέντρο Υγείας Καλυβιών γιατρός υποψήφιος με το συνδυασμό της!


Επαγγέλλεται νέα ήθη, φρέσκες ιδέες και δηλώνει πως έχει διδαχθεί από τον Θεόδωρο Πάγκαλο να μη λέει ποτέ ψέματα. Ωστόσο, στην πράξη η σύζυγος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Χριστίνα Χριστοφάκη, η οποία διεκδικεί... τα ηνία του καλλικράτειου Δήμου Σαρωνικού στις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου με τον αέρα της «πρώτης κυρίας» της περιοχής, φαίνεται να υιοθετεί πρακτικές που μόνο τον κινηματογραφικό... Μαυρογυαλούρο μπορούν να θυμίσουν, σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες και πολίτες. Αποκορύφωμα αποτελούν οι καταγγελίες τους για ρουσφετολογικές προσλήψεις.

Νυν δημοτικοί άρχοντες, τοπικοί σύλλογοι και κινήσεις πολιτών επισημαίνουν στον «ΤτΚ» ότι το τελευταίο διάστημα η κυρία Χριστοφάκη όχι μόνο επιχειρεί συστηματικά να «καπελώσει» έργα και παρεμβάσεις τους προς την κεντρική εξουσία, αλλά και ότι, προκειμένου να κερδίσει μερικές ψήφους, μεσολάβησε για να διοριστεί προσωρινά στο Κέντρο Υγείας Καλυβιών -το οποίο πάσχει από έλλειψη προσωπικού-γιατρός πού θέτει υποψηφιότητα με το συνδυασμό της (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση του «ΤτΚ»).

Η κάλυψη των κενών θέσεων στο Κέντρο Υγείας και η 24ωρη λειτουργία του (σήμερα εξυπηρετεί τους πολίτες από τις 08.00 έως τις 22.00) αποτελούν χρονίζοντα και σημαντικά ζητήματα για τους 26.320 κατοίκους των σημερινών Δήμων Αναβύσσου και Καλυβιών και των Κοινοτήτων Κουβαρά, Παλαιάς Φώκαιας και Σαρωνίδας, που απαρτίζουν το νέο Δήμο Σαρωνικού. Η κυρία Χριστοφάκη το γνωρίζει πολύ καλά, γι' αυτό και υπόσχεται συχνά ότι θα εργαστεί για την επίλυση του προβλήματος. Ωστόσο, «από το σημείο αυτό μέχρι του σημείου να παρεμβαίνει για ρουσφετολογικές προσλήψεις στο Κέντρο υπάρχει μεγάλη απόσταση», υποστηρίζει στον «ΤτΚ» ο δήμαρχος Καλυβιών, Πέτρος Φιλίππου.

«Προεκλογικά οφέλη»

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η κυρία Χριστοφάκη, φιλοδοξώντας να καρπωθεί προεκλογικά οφέλη, μεσολάβησε για την προσωρινή τοποθέτηση στο Κέντρο γιατρού που είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της. Μαζί με το συγκεκριμένο γιατρό τοποθετήθηκαν στη διάρκεια του καλοκαιριού άλλοι τρεις έκτακτοι. Αντί να συνεισφέρει στην κοινή προσπάθεια που καταβάλλουμε εδώ και χρόνια με τους τοπικούς συλλόγους και τους βουλευτές όλων των παρατάξεων για οριστική λύση του προβλήματος, επιδίδεται σε ρουσφετολογικές μετακινήσεις γιατρών».

Τις ελλείψεις προσωπικού επισημαίνει και ο εκτελών χρέη διευθυντή του Κέντρου, επιμελητής Α' Γενικής Ιατρικής Αριστοφάνης Γκίκας: «Χρειαζόμαστε παιδίατρο, ακτινολόγο, μικροβιολόγο και ακόμα ένα γιατρό γενικής ιατρικής. Οι τρεις επικουρικοί γιατροί με τους οποίους ενισχυθήκαμε στη διάρκεια του καλοκαιριού δεν φτάνουν».

Αφού ανακούφισε, έστω και προσωρινά, το πρόβλημα του Κέντρου Υγείας των Καλυβιών, η κυρία Χριστοφάκη έστρεψε το ενδιαφέρον της σε ένα άλλο πολυσυζητημένο στην ευρύτερη περιοχή έργο: το αλιευτικό καταφύγιο της Παλαιάς Φώκαιας. Την περασμένη Δευτέρα απηύθυνε στον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη επιστολή, με την οποία, αφού τον συγχαίρει για τα νέα καθήκοντα του, αναφέρει:

«Σε συνάντηση που είχαμε με την προκάτοχο σου υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, μαζί με εκπροσώπους των αλιέων της Παλαιάς Φώκαιας, η κ. Μπατζελή μάς υποσχέθηκε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει τη λειτουργία του το αλιευτικό καταφύγιο της Παλαιάς Φώκαιας την 1/1/2011».

Ζητά δε από τον κ. Σκανδαλίδη να εξετάσει «με το ίδιο ενδιαφέρον αυτό το τόσο σημαντικό έργο για την περιοχή» και να τη δεχτεί στο γραφείο του.

Η κίνηση αυτή έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, όχι επειδή η υποψήφια δήμαρχος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις γνωριμίες της και το γεγονός ότι ανήκει στην κυβερνώσα παράταξη, προκειμένου να δείξει ότι προωθεί τα συμφέροντα της περιοχής της, αλλά γιατί οικειοποιείται ένα έργο που έχει ήδη δρομολογηθεί χάρη στις προσπάθειες των απερχόμενων στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η πρωτοβουλία της κυρίας Χριστοφάκη έχει προκαλέσει, όμως, και εύλογες απορίες, καθώς είτε αγνοεί βασικές παραμέτρους της υπόθεσης του αλιευτικού καταφυγίου είτε διαθέτει ικανότητες... ταχυδακτυλουργού!

Όπως εξηγεί στον «ΤτΚ» ο πρόεδρος της Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας Μανώλης Τσαλικίδης, «το συγκεκριμένο έργο είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2010 και να λειτουργήσει από την έναρξη της νέας χρονιάς. Η χρηματοδότηση με 2.377.510,20 ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Αλιεία 2007-2013" εγκρίθηκε έπειτα από μακροχρόνιες προσπάθειες μας τον περασμένο Μάιο. Αυτή την περίοδο εκπονούνται οι μελέτες, θα ακολουθήσει διαγωνισμός για να βρεθεί ανάδοχος και η ολοκλήρωση του προβλέπεται έως το τέλος του 2013».

ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ

Τρίτη και... καταϊδρωμένη στις δημοσκοπήσεις


«ΜΙΣΗ Χιώτισσα και μισή Κρητικιά», όπως αυτοπροσδιορίζεται, η κυρία Χριστίνα Χριστοφάκη εργάστηκε ως δημοσιογράφος, αλλά εγκατέλειψε την ενεργό δράση μετά το γάμο της με τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Στα 41 της χρόνια αποφάσισε να αναμιχθεί με τα κοινά του Δήμου Σαρωνικού, επειδή, όπως λέει, «εδώ γεννήθηκα, ζω και μεγαλώνω τα παιδιά μου». Σύμφωνα με την ίδια, προτού ανακοινώσει την υποψηφιότητά της, πήρε την έγκριση των τριών παιδιών της -των 9χρονων Ανδρέα και Θόδωρου και της 6χρονης Γεωργίας- και μετά ενημέρωσε το σύζυγό της.

Την κάθοδό της στην πολιτική έχει «ευλογήσει» και ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. και μακρινός συγγενής της, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την εκτίμησή του στο πρόσωπό της. Το επίθετο της κυρίας Χριστοφάκη είναι γνωστό στα Καλύβια Θορικού λόγω της πολυετούς παρουσίας του πατέρα της, Ανδρέα, στο δημοτικό συμβούλιο της περιοχής, αλλά και της οικογενειακής κατασκευαστικής επιχείρησης.

Η προεκλογική δραστηριότητά της ξεκίνησε στις αρχές του καλοκαιριού. Το επίσημο χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ ήρθε τον περασμένο μήνα και αμέσως άνοιξαν διάπλατα οι πόρτες για την προβολή των θέσεών της από πολλά πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ.

Το γεγονός αυτό φαίνεται πως λειτούργησε, όμως, σαν μπούμερανγκ. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά την επικοινωνιακή «καταιγίδα», παραμένει τρίτη στις δημοσκοπήσεις, μετά τον νυν δήμαρχο Καλυβίων Πέτρο Φιλίππου και τον νυν πρόεδρο της Κοινότητας Κουβαρά Σταμάτη Γκίνη.

(Ε.Τ. – ΜΑΡΙΟΣ ΡΟΖΑΚΟΣ)
(Σ.Λ.)

staratalogia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου