Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

ΘΙΒΕΤ..η γρηγορότερη γενετική μεταβολή που έχει παρατηρηθεί σε ανθρώπους

Οι Θιβετιανοί μπορούν να έχουν υποβληθεί σε μία από τις ταχύτερες περιόδους της ανθρώπινης εξέλιξης που έχει καταγραφεί : Εκείνοι που έχουν τα γονίδια που τους επιτρέπουν να ζουν σε μεγάλα υψόμετρα τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου αυξήθηκε από το 10% του πληθυσμού στο 90% σε λιγότερο από 3.000 χρόνια.

Μία γενετική παραλλαγή , η EPAS1 γονιδίου , επιτρέπει στους Θιβετιανούς - πολλοί από τους οποίους ζουν σε 13.000 πόδια , όταν υπάρχει 40% λιγότερο οξυγόνο από ό, τι στο επίπεδο της θάλασσας - να ευδοκιμούν εκεί όπου οι άλλοι ζουν με δυσκολία .


Η έρευνα διενεργήθηκε από επιστήμονες , από Κίνα, Τη Δανία και το Berkeley και Davis πανεπιστημιουπόλεις του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας .

"Αυτη είναι η γρηγορότερη γενετική μεταβολή που έχει παρατηρηθεί σε ανθρώπους », λέει ο Rasmus Nielsen , καθηγητής ολοκληρωμένη βιολογίας, ο οποίος οδήγησε την στατιστική ανάλυση .

"Εάν η επιλεκτική πίεση είναι αρκετά ισχυρή , σίγουρα θα μπορούσε να συμβεί σε 150 γενιές », λέει ο Bruce Beutler , πρόεδρος του τμήματος γενετικής στο Scripps Research Institute στη Λα Χόγια , Καλιφόρνια

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έρχονται στην Θιβέτ από την επιφάνεια της θάλασσας αμέσως αισθάνονται εξαντλημένοι λέει ο Nielsen . Τελικά τα σώματα τους αρχίζουν να παράγουν περισσότερο οξυγόνο που μεταφέρουν αιμοσφαιρίνη και της προσαρμογής τους στο περιβάλλον . Αλλά οι Θιβετιανοί , λόγω των γενετικών τροποποιήσεων τους , είναι σε θέση να λειτουργήσουν με χαμηλότερα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης παρά την υποχώρηση των οξυγόνου.

Η έρευνα φέρνει επίσης την πολιτική χροιά που είναι η αύξηση hackles στο Θιβέτ. Οι ερευνητές συνέκριναν τα γονιδιώματα 50 Θιβετιανών και 40 Κινέζων Χαν και βρήκε στοιχεία που βασίζονται σε κοινα γενετικα γνωρισμάτα ότι το Θιβέτ και Han πληθυσμοί διαχωρίστηκαν λιγότερο από 3.000 χρόνια πριν . Βρήκαν πάνω από 30 γονίδια με τις μεταλλάξεις του DNA που έχουν γίνει πιο διαδεδομένες στους Θιβετιανους από τους Κινέζους Χαν , σχεδόν οι μισοί εκ των οποίων σχετίζονται με το πώς το σώμα χρησιμοποιεί το οξυγόνο .

Η ιδέα ότι οι Θιβετιανοί κάπως κατέβηκαν από Han είναι προβληματική για τους θιβετιανους μελετητές . Αρχαιολογικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που ήταν πολιτισμικά Θιβέτ ζούσαν στο θιβετιανό οροπέδιο για τουλάχιστον 11.000 χρόνια. Κινέζοι επιστήμονες εδώ και χρόνια " προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν προφανώς επιστημονικά επιχειρήματα για να αποδείξουν ότι το Θιβέτ αποτελεί τμήμα της Κίνας ή ότι οι Θιβετιανοί είναι μέρος της κινεζικης φυλης των ανθρώπων,και του έθνους ή και τα τρία , "λέει ο Robert Barnett , διευθύντης του Modern Θιβέτ Σπουδών στο Weatherhead Ανατολικής Ασίας στο Ινστιτούτο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Το ζήτημα του κατά πόσον το Θιβέτ θα πρέπει να είναι ένα ανεξάρτητο κράτος, είναι εξαιρετικά ευαίσθητο από πολιτικής άποψης. Υπήρξαν εκτεταμένες ταραχές στο Θιβέτ κατά του κινεζικου ελέγχου το 2008.
Αυτό που προσδιορίζει έναν λαό δεν είναι γενετική , είναι πολιτιστική κληρονομιά , λέει ο Nielsen . " Δεν νομίζω η μελέτη έχει οποιεσδήποτε συνέπειες για τη συζήτηση σχετικά με την ανεξαρτησία του Θιβέτ και το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση . "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου